► vrij spelen

 

► verjaardagsfeestjes

► avonturenclub

► evenementen/activiteiten

► natuurlessen scholen

► schoolreisjes

► BSO uitstapjes activiteiten

► rondleidingen / lezingen

► workshops BSO, KDV

► Natuursprong

 

Vrij spelen:


Het Woeste Westen is een avontuurlijk speellandschap waar kinderen vrij kunnen spelen in de natuur . De originele sloten verdelen het terrein in eilanden met elk een eigen thema. Het Weilandeiland heeft een geheim pad door een brede rietkraag, hoog gras en een springsloot. Op het Watereiland bevindt zich een stromende beek en een speelvijver met waterpomp. Op het Avontureneiland vind je heuvels, wilgenhutten, wilgentunnels en verstopbosjes. De lange Bosstrook heeft meer dan honderd hoge wilgenbomen die ook op de heetste dagen lekkere schaduw geven. Er liggen losse takken voor huttenbouw en er is een klimparcours tussen de bomen.

Slootdiertjes vangen:

Van juni t/m oktober kun je een schepnet lenen om ‘op jacht’ te gaan naar de waterdiertjes in de sloten. Op Het Woeste Westen is zodoende al een ware ‘schepnetgeneratie’ aan het ontstaan.


Vlot varen:

Op losse vlotten kunnen kinderen als ontdekkingsreizigers door de sloten peddelen. Als dát niet het ultieme vrijheidsgevoel geeft!

Broodje bakken boven het kampvuur:

Op onze vuurplaats brandt bijna altijd een lekker kampvuur. In het weekend en op woensdag kunnen kinderen daar voor 2,- euro een broodje boven bakken. (In de vakanties kan dit op alle dagen).

PlattegrondFaciliteitenVerjaardagsfeestjes

 

Het Woeste Westen is bij uitstek geschikt voor avontuurlijke verjaardagsfeestjes voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De feestjes kunnen het hele jaar door plaatsvinden.
Feestjes zijn te boeken op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
U kunt daarvoor een van onze verjaardagsactiviteiten kiezen.

Deze duurt ongeveer 1½ uur en wordt gegeven door een professionele/enthousiaste medewerker. De activiteit start om 14.00 uur óf om 16.00 uur. Ervoor en/of erna kunnen de kinderen onder verantwoordelijkheid van de ouders/begeleiders lekker spelen en ravotten op het speelterrein. Zo vermaken ze zich gauw de hele middag. Succes verzekerd voor een onvergetelijke verjaardag!

Lees de reacties in het gastenboek.


Een feestje kost € 135,- voor 10 kinderen. (Voor elk extra kind, - tot een maximum van 15 kinderen, - komt er € 10,- bij). Twee kannen limonade zijn inbegrepen.
Voor € 1,50 p.p. kunnen de kinderen ook nog een pannenkoekje krijgen.

Boeken geschiedt door een keuze te maken, daarna het online boekingsformulier in te vullen en een betaling te doen via iDEAL.

Wees op tijd want in het mooiweerseizoen zijn we soms weken van te voren al volgeboekt.

Zie hier hier voor meer informatie over de keuze aan activiteiten en de mogelijkheid tot boeken.


Let op: Een feestje op Het Woeste Westen is in principe een avontuurlijk buitenfeestje. De activiteiten gaan ook met vrij slecht weer gewoon door. Goed aankleden is daarom belangrijk. Mocht het weer echt héél slecht zijn dan kunnen we overgaan op een binnenactiviteit, namelijk van speksteen een 'oer'kettinghanger vijlen of met een zakmes (8+) een vuurstok snijden. (Dit hebben we in de afgelopen jaren gelukkig nog nooit hoeven doen!)
Bij het inhuren van een activiteit krijgt u een tafel (buiten) tot uw beschikking voor taart en cadeautjes (bij erg slecht weer binnen). U dient taart en eventueel extra eten en drinken (incl. servies) zelf mee te nemen en ook zelf op te ruimen.

Avonturenclubs


Hou je van buiten spelen? Vind je het leuk om spannende avonturen te beleven? En lijkt het je leuk om dat samen met andere avonturiers te doen? Word dan lid van een van de avonturenclubs of geef je hier op voor de wachtlijst.


 • Op woensdagmiddag voor jongens en meisjes van 6 t/m 8 jaar.
  Van 13.15 – 14.45 uur.

  Deze club komt jaarlijks 40 x bij elkaar (alle weken behalve de schoolvakanties).
  Contributie is € 6,- per keer. Betaling geschiedt per half jaar (middels een factuur). Lidmaatschap is geldig voor een jaar, met mogelijkheid tot verlenging.
  Het maximaal aantal deelnemers is 15.
  Voor deze club bestaat momenteel een wachtlijst.


 • Op woensdagmiddag voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar.
  Van 15.15-16.45 uur.

  Deze club komt jaarlijks 40 x bij elkaar (alle weken behalve de schoolvakanties).
  Contributie is is € 6,- per keer, betaling geschiedt per half jaar (middels een factuur). Lidmaatschap is geldig voor een jaar, met mogelijkheid tot verlenging.
  Het maximaal aantal deelnemers is 15.
  Voor deze club bestaat momenteel een wachtlijst.


 • Op zaterdagochtend voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar.
  Van 10.00 – 12.30 uur.

  Deze club komt jaarlijks 40 x bij elkaar (tijdens de schoolvakanties alleen de eerste zaterdag van de vakantie). Contributie is € 7 per keer, betaling per half jaar (middels een factuur). Lidmaatschap is geldig voor een jaar, met mogelijkheid tot verlenging.
  Het maximaal aantal deelnemers is 25.
  Voor deze club bestaat momenteel een wachtlijst.


 • De avonturenclubs op maandag en dinsdag zijn alleen voor kinderen van scholen uit de Staatslieden- en Spaarndammerbuurt en Centrum(west). Deze avonturenclubs worden uitgevoerd bij Het Woeste Westen via het door IJsterk centraal geregelde naschoolse activiteitenaanbod. Deze club is gericht op talentontwikkeling van kinderen. Inschrijvingen worden gedaan via de basisscholen.Evenementen/activiteiten


Wij van Het Woeste Westen zijn heel erg vóór het vrij spelen van kinderen, daarom organiseren we niet veel activiteiten. Door het vrije spel (liefst zonder ouders) ontwikkelt het kind zich het meest, gaat met vriendjes samen spelen en de fantasie gebruiken. Kinderen gaan hier dan echt los.

Toch hebben we wel af en toe een evenement of een workshop. Klik daarvoor naar de activiteiten agenda of beter nog like onze facebookpagina en blijf op de hoogte van wat we allemaal doen.
Op de woensdagen en de weekenddagen kunnen kinderen altijd een broodje bakken boven het kampvuur (2,-). In de vakanties kan dat iedere dag.

Natuurlessen scholen


Natuur- en milieueducatie (NME lessen) Onder schooltijd kunnen leerlingen uit groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs veldwerklessen volgen en zelf de natuur ontdekken en onderzoeken. Het opdoen van onuitwisbare ervaringen staat hierbij voorop. Diverse natuuronderwerpen, en ook cultuurhistorische onderwerpen als de ontstaansgeschiedenis van het veenweidenlandschap en de werking van een polder, behoren tot de mogelijkheden. Met als doel (meer) besef, begrip en respect voor de eigen leefomgeving te krijgen.

Scholen uit Amsterdam kunnen zich gratis voor natuurlessen op Het Woeste Westen inschrijven (dit is een faciliteit van de gemeente Amsterdam). Boeken kan via de digitale NME-gids van de gemeente Amsterdam.
Klik hier voor een link naar ons aanbod en de mogelijkheid tot boeken (nodig is het wachtwoord dat ook gebruikt wordt voor het opgeven van de schooltuinlessen)

Bekijk ons volledig lesaanbod.

Schoolreisjes


Deze keer geen zin in een schoolreisje naar pretpark of museum? Wél veel zin om betekenisvol buiten te zijn en je klas onder te dompelen in natuur en avontuur? Kom dan naar Het Woeste Westen!
We bieden kinderen van groep 4 t/m 8 een onvergetelijke ervaring.

“In Het Woeste Westen ontdekken kinderen weer het echte spelen!”

Vrij spelen

Het Woeste Westen is een natuurspeeltuin van 3 hectare groot en geeft kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte om heerlijk vrij te spelen. Kinderen kunnen zich hier uren lang zelf vermaken. Ze kunnen hun fantasie en creativiteit gebruiken, uitdagingen aangaan en op avontuur gaan. Hier kunnen ze hutten bouwen, vlotvaren, slootbeestjes vangen, dammetjes maken, scharrelen, ravotten, door riet en bosjes struinen, kliederen, klimmen en vies en nat worden. Het mag hier allemaal! (Voor het vrij spelen is een zwemdiploma vereist vanwege de vele sloten op het speelterrein)

Extra activiteiten

Tijdens de schoolreis kan er ook gekozen worden voor extra, begeleide activiteiten. U kunt kiezen uit: stokbroodje bakken boven een kampvuur, zelf vuur leren maken (met vuurstenen!), een eigen katapult of pijl-en-boog maken of een ‘Natuursprong’ beweeg- en spelparcours (die in uitgebreide vorm ook als originele sportdag dienst kan doen).
Groepen van 15 tot 300 kinderen kunnen bij ons een onvergetelijke dag beleven!

"U zult zich verbazen om het vrije speeltalent van uw leerlingen. Hier gaan ze echt los!"

Ook kunnen er voor 20,- euro de hele dag 10 schepnetten met bakken en zoekkaarten gehuurd worden zodat de kinderen waterbeestjes kunnen vangen en op kunnen zoeken op een zoekkaart.

Kosten

De basiskosten voor uw schoolreis zijn:
entree : € 5,- per kind (begeleiders gratis)
Verder, de kosten voor de (facultatieve) groepsactiviteiten zijn:
- activiteit ‘broodje bakken boven kampvuur’: € 2,- per kind;
- 10 schepnetten huren 20,- (incl. bakken en zoekkaarten en uitleg)
- onbeperkt limonade 1,- per kind
- waterijsje 1,- per stuk
- pannenkoekje 1,50 per stuk
- koffie 2,- / thee 1,50 (goede kwaliteit!)
elke andere activiteit: € 7,- per kind.
Het is mogelijk meerdere groepsactiviteiten te boeken.

Meer informatie

Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden voor uw schoolreis in Het Woeste Westen. U kunt hiervoor contact opnemen met Martin Hup (directeur).

Uw schoolreis boeken
U kunt hier uw schoolreis boeken. Uw boeking wordt vooralsnog als reservering behandeld en bevestigd in een e-mail indien de datum ook daadwerkelijk beschikbaar is. Bij annulering tot 1 maand voor de schoolreisdatum krijgt u 50% retour. Bij latere annulering wordt er geen geld teruggestort.

Spelregels

Voor een schooluitje in Het Woeste Westen gelden de volgende spelregels:

 • Kinderen van 7 jaar en ouder – met zwemdiploma – kunnen in principe zonder directe begeleiding op het terrein spelen. Voor jongere kinderen is direct toezicht noodzakelijk.
 • De school zorgt ervoor dat de kinderen goed gekleed zijn in overeenstemming met het weer. Het is handig extra setjes droge kleren mee te nemen (of dit zelfs voor elk kind mee te nemen).
 • Er mag niet gezwommen worden in de speelvijver van het Woeste Westen. Er mag wél in gespeeld en gekliederd worden.
 • De school draagt te allen tijde de eindverantwoordelijkheid voor de kinderen.
 • Tijdens het vrij spelen ligt de verantwoordelijkheid van het toezicht houden bij de begeleiders van de school. Bij georganiseerde groepsactiviteiten zijn de medewerkers van Het Woeste Westen medeverantwoordelijk.
 • Bij de groepsactiviteiten dient per vijf kinderen één begeleider van de school aanwezig te zijn die actief meehelpt bij de groepsactiviteit.
 • Onze medewerkers houden zich aan de door ons opgestelde gedragscode. Bij bezoekers (kinderen, begeleiders, ouders) gaan we - ervan uit dat ook zij zich gedragen naar de door ons opgestelde algemene omgangsregels. Deze regels zijn te vinden op onze website.

Lees meer over de regels en verantwoordelijkheid van Het Woeste Westen 
BSO uitstapjes / activiteiten


Het Woeste Westen is uitermate geschikt als daguitstapje voor BSO in de schoolvakanties. Kinderen kunnen zich hier zelf uren vermaken.

Vrij spelen

Het Woeste Westen is een natuurspeeltuin van 3 hectare groot en geeft kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte om heerlijk vrij te spelen. Kinderen kunnen zich hier uren lang zelf vermaken. Ze kunnen hun fantasie en creativiteit gebruiken, uitdagingen aangaan en op avontuur gaan. Hier kunnen ze hutten bouwen, vlotvaren, slootbeestjes vangen, dammetjes maken, scharrelen, ravotten, door riet en bosjes struinen, kliederen, klimmen en vies en nat worden. Het kan hier allemaal!

Kosten & reserveren

Toegangsbijdrage is € 2,- per kind (contant betalen bij binnenkomst)
Reserveren noodzakelijk: meld u aan via contactformulier. BSO-groepen kunnen naast het gebruikmaken van de speeltuin ook de activiteit ‘Broodje bakken boven een kampvuur’ inhuren. Deze duurt ruim een half uur. Het deeg wordt vers gekneed en de kinderen kunnen het brood zelf aan een stok boven het vuur bakken. Als vulling kan er hagelslag, honing of een worstje in. En daarna smullen maar….
Kosten 2- euro per kind. Vooraf reserveren.

Spelregels

Voor een BSOuitje in Het Woeste Westen gelden de volgende spelregels:

 • Kinderen van 7 jaar en ouder – met zwemdiploma – kunnen in principe zonder directe begeleiding op het terrein spelen. Voor jongere kinderen is direct toezicht noodzakelijk.
 • De BSO zorgt ervoor dat de kinderen goed gekleed zijn in overeenstemming met het weer. Het is handig extra setjes droge kleren mee te nemen (of dit zelfs voor elk kind mee te nemen).
 • Er mag niet gezwommen worden in de speelvijver van het Woeste Westen. Er mag wél in gespeeld en gekliederd worden.
 • De BSO draagt te allen tijde de eindverantwoordelijkheid voor de kinderen.
 • Tijdens het vrij spelen ligt de verantwoordelijkheid van het toezicht houden bij de begeleiders van de BSO. Bij georganiseerde groepsactiviteiten zijn de medewerkers van Het Woeste Westen medeverantwoordelijk.
 • Bij de groepsactiviteiten dient per vijf kinderen één begeleider van de BSO aanwezig te zijn die actief meehelpt bij de groepsactiviteit.
 • Onze medewerkers houden zich aan de door ons opgestelde gedragscode. Bij bezoekers (kinderen, begeleiders, ouders) gaan we - ervan uit dat ook zij zich gedragen naar de door ons opgestelde algemene omgangsregels. Deze regels zijn te vinden op onze website.

 • Lees meer over de regels en verantwoordelijkheid van Het Woeste Westen


  Rondleidingen / Lezingen


  Als Het Woeste Westen zijn wij ook regiocunsulentschap van stichting Springzaad; hét kennisplatform en netwerk voor speelnatuur in Nederland. Meer informatie hierover vindt u op de regiopagina van de Springzaadwebsite.
  Voor het professionele werkveld verzorgen wij op Het Woeste Westen rondleidingen en lezingen rondom de volgende onderwerpen:
  - Wat is natuurlijk spelen?
  - Hoe zet je een natuurspeeltuin op?
  - Wat is het idee achter Het Woeste Westen?
  - Veiligheid, organisatie & activiteiten; wat zijn de knelpunten & succesfactoren?
  - Welke activiteiten kun je ontwikkelen?

  Ook is een begeleide brainstorm over de eigen situatie mogelijk.

  Op aanvraag kan er op specifieke onderwerpen worden ingezoomd. Voor een meerprijs kunnen we ook naar uw locatie komen.
  Uurtarief € 85,- Duur: 1,5 – 2,5 uur (afhankelijk van rondleiding en/of lezing en mogelijkheid tot discussie achteraf).
  Ook zijn er mogelijkheden voor een lunch met stoere kampvuursoep op Het Woeste Westen, voor € 10,- p.p.

  Voor informatie of een offerte kunt u contact opnemen met Martin Hup.  Workshops BSO, KDV


  Voor medewerkers van BSO’s en KDV’s bieden wij praktische workshops aan:
  - Groen en natuurbeleving integreren in je pedagogisch beleid: waarom en hoe ?
  - In de praktijk zelf ondervinden: wat kan ik doen met kinderen in de ‘natuur’?

  Het doel van deze workshops is het inspireren van (pedagogisch) medewerkers om met natuur aan de slag te gaan, dichtbij huis, met weinig budget, laagdrempelig en aansluitend bij de pedagogische doelen.

  Inhoud:

  Natuurbeleving bij kinderen kan een essentiële bijdrage leveren aan het verwezenlijken van de pedagogische doelen en competenties van kinderen zoals gesteld in het pedagogisch kader van de kinderopvang. De doelen en competenties bevinden zich op verschillende ontwikkelingsgebieden zoals: motorisch, zintuiglijk, cognitief, emotioneel en sociaal welbevinden. Hieraan besteden we in de workshop aandacht. Daarnaast krijgen de deelnemers veel praktische handvatten om met natuur in de buitenschoolseopvang (BSO), het kinderdagverblijf (KDV) of het centrum voor natuur- en mileuseducatie aan de slag te gaan. Deelnemers zullen dit ook zelf ervaren.

  “Zeg niet: ‘Wij hebben geen natuur bij onze opvang’, want wat ons betreft begint de natuur al bij het omdraaien van een tegel van het plein om te kijken welke diertjes daar onder leven.”

  Op aanvraag kan er op specifieke onderwerpen worden ingezoomd. Voor een meerprijs kunnen we de workshop ook op uw eigen locatie verzorgen.


  Voor informatie of een offerte kunt u contact opnemen met Martin Hup.
  Natuursprong


  Natuursprong is een landelijk programma dat kinderen uitdaagt om in de natuur te spelen en te bewegen, om zo beweegarmoede en obesitas tegen te gaan. Het staat te boek als gecertificeerde gezondheidsinterventie. Met Natuursprong willen we aansluiten bij het programma Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht van de gemeente Amsterdam.

  Natuursprong op Het Woeste Westen
  vrij spelen
  Natuurspeeltuin Het Woeste Westen biedt kinderen drie hectare vol avontuurlijke speelnatuur. Het is de Natuursprong-locatie in Amsterdam, waar kinderen op een vrije, niet-competitieve manier kunnen spelen en bewegen.
  Activiteiten
  Voor deze unieke plek hebben we het oorspronkelijke Natuursprong programma aangepast aan de mogelijkheden op deze locatie. We organiseren regelmatige Natuursprong evenementen voor BSO en families. Maar er zijn ook mogelijkheden voor scholen zoals Natuurspronggymlessen of een Natuursprongsportdag.
  Alles over een feestje bij Het
  Woeste Westen. Lees verder

  Wednesday, 27 September 2023
  Lieve mensen van het woeste westen, hartelijk dank voor de geweldige excursie. De zelfgemalen en gebakken pannenkoeken waren . .
  Tuesday, 26 September 2023
  Het was een geweldige schoolreis. De kinderen uit groep 5 t/m 8 hebben een mega uitdagende dag gehad. . .
  Lees verder


             


  Er is alle dagen een speeltuinbeheerder aanwezig.
  Op woensdag, zaterdag en zondag van 11.00-18.00 uur op de andere dagen van 13.00-18.00 uur (het terrein is altijd toegankelijk).